Printer Friendly Version Obeležen Dan državnosti @ 25 March 2019 07:46 AM

U Pekingu je u petak 22. marta 2019. održan svečani prijem povodom Dana državnosti R. Srbije. Događaj je realizovan nakon mesec dana iz obzira prema domaćinima koji svoje najvažnije praznike obeležavaju tokom februara.

Ambasador Milan Bačević je u pozdravnom govoru je naglasio dugu tradiciju prijateljstva dve zemlje i izrazio da je ponosan na činjenicu da su odnosi dve zemlje dostigli nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, uspostavljenog prilikom posete predsednika Si Đinpinga Srbiji 2016. godine.

Najavio je da će u aprilu predsednik Aleksandar Vučić učestvovati na Drugom forumu "Pojas i put", a premijerka Ana Brnabić na Samitu „16+1“ u Dubrovniku.

Govoreći o dometima bilateralne saradnje, ambasador Bačević je istakao zadovoljstvo napretkom infrastrukturnih projekata od kojih je najvažnija modernizacija pruge Beograd-Budimpešta kao deo šireg strukturnog povezivanja južne i centralne Evrope sa Kinom, a posebnu ulogu za razvoj srpske privrede ima direktna kineska investicija u Železaru Smederevo. Bolje upoznavanje naroda i kultura predstavlja osnovu svakog produbljivanja odnosa između država u okviru čega veliku važnost ima Kulturni centar Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu.

Ambasador je podsetio na dvodecenijsku godišnjicu od NATO bombardovanja Srbije tokom kojeg su Kina i njen narod tada, kao i sada, bili uz nas, branili poziciju zasnovanu na međunarodnom pravu i zajednički pretrpeli tragediju, zahvaljujući se Kini na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Visoki gost je bio zamenik direktora Uprave za Evropu kineskog Ministarstva spoljnih poslova g. Lu Šan. Svečanosti je prisustvovalo oko dvestapedeset zvanica, među kojima predstavnici diplomatskog kora, partijski i državni funkcioneri, predstavnici provincijskih vlada, poslovni ljudi, umetnici, profesori, studenti i deo srpske dijaspore.