Printer Friendly Version Обележен Дан државности @ 25 March 2019 07:42 AM

У Пекингу је у петак 22. марта 2019. одржан свечани пријем поводом Дана државности Р. Србије. Догађај је реализован након месец дана из обзира према домаћинима који своје најважније празнике обележавају током фебруара.

Амбасадор Милан Бачевић је у поздравном говору је нагласио дугу традицију пријатељства две земље и изразио да је поносан на чињеницу да су односи две земље достигли ниво свеобухватног стратешког партнерства, успостављеног приликом посете председника Си Ђинпинга Србији 2016. године.

Најавио је да ће у априлу председник Александар Вучић учествовати на Другом форуму "Појас и пут", а премијерка Ана Брнабић на Самиту „16+1“ у Дубровнику.

Говорећи о дометима билатералне сарадње, амбасадор Бачевић је истакао задовољство напретком инфраструктурних пројеката од којих је најважнија модернизација пруге Београд-Будимпешта као део ширег структурног повезивања јужне и централне Европе са Кином, а посебну улогу за развој српске привреде има директна кинеска инвестиција у Железару Смедерево. Боље упознавање народа и култура представља основу сваког продубљивања односа између држава у оквиру чега велику важност има Културни центар Србије "Иво Андрић" у Пекингу.

Амбасадор је подсетио на дводеценијску годишњицу од НАТО бомбардовања Србије током којег су Кина и њен народ тада, као и сада, били уз нас, бранили позицију засновану на међународном праву и заједнички претрпели трагедију, захваљујући се Кини на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Високи гост је био заменик директора Управе за Европу кинеског Министарства спољних послова г. Лу Шан. Свечаности је присуствовало око двестапедесет званица, међу којима представници дипломатског кора, партијски и државни функционери, представници провинцијских влада, пословни људи, уметници, професори, студенти и део српске дијаспоре.