Printer Friendly Version U PEKINGU OTVOREN SRPSKI KULTURNI CENTAR – IVO ANDRIĆ @ 4 December 2018 03:57 AM

Uz zvuke gusala i izložbe savremene srpske umetnosti, u Pekingu u umetničkoj zoni 798 je 29. novembra 2018. svečano otvoren Srpski kulturni centa, koji je poneo veliko ime našeg nobelovca. Kulturni centar je otvorio ministar kulture i medija R. Srbije g. Vladan Vukosavljević, a u ulozi počasnog gosta ceremoniji je prisustvovao i govorio ministar kulture i turizma NR Kine g. Luo Šugang.


Ministar Vlade R. Srbije je u svom obraćanju rekao da je sveobuhvatno strateško partnerstvo, duboko prijateljstvo i veoma dinamična saradnja u oblasti kulture i umetnosti Srbije i Kine uticalo da Srbija baš u Pekingu osnuje svoj drugi kulturni centar u svetu, gde će kineski građani moći da upoznaju srpsku kulturu.


Kulturni centar će afirmisati srpsku savremenu likovnu i primenjenu umetnost, promovisati filmska ostvarenja a i stvoriti uslove za učenje srpskog jezika i njene kulture. Programi Centra predočiće kineskim građanima i Srbiju kao turističku destinaciju – raznovrsnim festivalima i kulturnim nasleđem.


Ministar Luo Šugang je rekao da su događaji poput ovog od velikog značaja za sve u Kini, posebno za bilateralne kulturne odnose dve zemlje, jer otvaraju novi prozor kroz koji će kineska publika više naučiti o srpskoj prošlosti i sadašnjosti.  U Pekingu se naredne 2019. godine očekuje otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu.
Pekinški Kulturni centar Srbije je drugi kulturni centar Srbije u svetu.