Printer Friendly Version У ПЕКИНГУ ОТВОРЕН СРПСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР – ИВО АНДРИЋ @ 4 December 2018 03:55 AM

Уз звуке гусала и изложбе савремене српске уметности, у Пекингу у уметничкој зони 798 је 29. новембра 2018. свечано отворен Српски културни цента, који је понео велико име нашег нобеловца. Културни центар је отворио министар културе и медија Р. Србије г. Владан Вукосављевић, а у улози почасног госта церемонији је присуствовао и говорио министар културе и туризма НР Кине г. Луо Шуганг.


Министар Владе Р. Србије је у свом обраћању рекао да је свеобухватно стратешко партнерство, дубоко пријатељство и веома динамична сарадња у области културе и уметности Србије и Кине утицало да Србија баш у Пекингу оснује свој други културни центар у свету, где ће кинески грађани моћи да упознају српску културу.


Културни центар ће афирмисати српску савремену ликовну и примењену уметност, промовисати филмска остварења а и створити услове за учење српског језика и њене културе. Програми Центра предочиће кинеским грађанима и Србију као туристичку дестинацију – разноврсним фестивалима и културним наслеђем.


Министар Луо Шуганг је рекао да су догађаји попут овог од великог значаја за све у Кини, посебно за билатералне културне односе две земље, јер отварају нови прозор кроз који ће кинеска публика више научити о српској прошлости и садашњости.  У Пекингу се наредне 2019. године очекује отварање Кинеског културног центра у Београду.


Пекиншки Културни центар Србије је други културни центар Србије у свету