Printer Friendly Version Učešće predsednika Vlade Republike Srbije na Četvrtom sastanku šefova vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope u Sudžou 24. i 25. novembra 2015.g. i bilateralna zvanična poseta NR Kini 26. novembra o.g. @ 15 December 2015 04:37 AM

(Peking, 28. novembar 2015) Predsednik Vlade RS A. Vučić boravio je u NR Kini od 23. do 28. novembra 2015. g.

Pored učešća na Četvrtom samitu šefova vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope pod nazivom “Novi počeci, nova područja i nova vizija” u Sudžou 24. i 25. novembra 2015.g, predsednik Vlade RS A. Vučić od 26. do 27. novembra boravio je u zvaničnoj bilateralnoj poseti Kini.

U delegaciji predsednika Vlade RS u Sudžou su bili ambasador RS u NR Kini M. Bačević, i savetnice predsednika Vlade za spoljnu politiku T. Jović i medije S. Vasiljević. U delu bilateralne posete Kini, delegaciji su se pridružili ministar za energetiku i rudarstvo A. Antić i ministar privrede N. Sertić.

Na plenarnom zasedanju Samita, predsednik Vlade RS A. Vučić je ponovio punu podršku Srbije planu premijera Kine Li Kećianga o jednom cilju i šest oblasti i inicijativama „Put i Pojas“. Ukazao je na izuzetan značaj koji RS pridaje saradnji sa NR Kinom i predstavio projekte u oblasti infrastrukture i energetike, koje je RS do sada realizovala sa NR Kinom (most preko Dunava, prva faza rekonstrukcije TE Kostolac), kao i onima čija je realizacija u toku (modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, auto-put i dr).

Na Samitu su usvojeni Srednjoročni plan saradnje Kine i CIEZ za sledećih pet godina i Smernice iz Sudžoua, koje se odnose na aktivnosti u toku sledeće godine.

Na Konferenciji za štampu posle Samita, predsednik Vlade RS se obratio prisutnima, kao jedan od tri govornika.

Posle Samita u Sudžou, u Pekingu 26. novembra o.g. predsednik Vlade RS A. Vučić učestvovao je na grupnom sastanku lidera 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom.

U bilateralnom delu posete, predsednik Vlade RS A. Vučić se sreo sa kineskim premijerom Li Kećiangom i predsednikom NR Kine Si Đinpingom.

U razgovorima je konstatovano da su odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou od njihovog uspostavljanja i potvrđena je spremnost za dalji razvoj strategijskog partnerstva. Predsednik Kine Si Đinping prihvatio je poziv da poseti Srbiju, što se očekuje 2016.g.

Posebna pažnja posvećena je mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje, dolazak velikih kineskih investicija u Srbiju i nastavak infrastrukturnih projekata. Tokom posete Pekingu, premijer A. Vučić se sreo sa visokim predstavnicima kompanija CRBC, CMEC/Poly i HBIS, tokom kojih je bilo reči o daljoj saradnji u oblasti izgradnje putne infrastrukture, razvoja industrijskih parkova, namenske industrije, energetike, poljoprivrede i najavljenoj privatizaciji železare u Smederevu. Ministar privrede R. Srbije Ž. Sertić je imao odvojene susrete sa predstavnicima Bank of China i Pacific Construction Group koji su iskazali interes za razvijanje svojih poslovnih aktivnosti na našem tržištu.

Ministari rudarstva i energetike A. Antić i privrede Ž. Sertić su ispred Vlade R. Srbije tokom posete potpisali ukupno devet sporazuma, među kojima su i Memorandum o razumevanju o unapređenju zajedničkog razvoja Ekonomskog pojasa Puta svile između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine, Okvirni sporazum o modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji RS, Protokol o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog junećeg mesa, memorandume o razumevanju u vezi sa izgradnjom deonica na autoputu E-763, privatizacijom „Železare Smederevo“, izgradnjom industrijskog parka i termoelektrane sa pogonom na otpad, kao i dva sporazuma iz domena naučne i prosvetne saradnje zaključena sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom nauke i tehnologije NR Kine.