Printer Friendly Version Учешће председника Владе Републике Србије на Четвртом састанку шефова влада Кине и Централне и Источне Европе у Суџоу 24. и 25. новембра 2015.г. и билатерална званична посета НР Кини 26. новембра о.г. @ 15 December 2015 04:31 AM

(Пекинг, 28. новембар 2015) Председник Владе РС А. Вучић боравио је у НР Кини од 23. до 28. новембра 2015. г.

Поред учешћа на Четвртом самиту шефова влада Кине и Централне и Источне Европе под називом “Нови почеци, нова подручја и нова визија” у Суџоу 24. и 25. новембра 2015.г, председник Владе РС А. Вучић од 26. до 27. новембра боравио је у званичној билатералној посети Кини.

У делегацији председника Владе РС у Суџоу су били амбасадор РС у НР Кини М. Бачевић, и саветнице председника Владе за спољну политику Т. Јовић и медије С. Васиљевић. У делу билатералне посете Кини, делегацији су се придружили министар за енергетику и рударство А. Антић и министар привреде Н. Сертић.

На пленарном заседању Самита, председник Владе РС А. Вучић је поновио пуну подршку Србије плану премијера Кине Ли Кећианга о једном циљу и шест области и иницијативама „Пут и Појас“. Указао је на изузетан значај који РС придаје сарадњи са НР Кином и представио пројекте у области инфраструктуре и енергетике, које је РС до сада реализовала са НР Кином (мост преко Дунава, прва фаза реконструкције ТЕ Костолац), као и онима чија је реализација у току (модернизација пруге Београд-Будимпешта, ауто-пут и др).

На Самиту су усвојени Средњорочни план сарадње Кине и ЦИЕЗ за следећих пет година и Смернице из Суџоуа, које се односе на активности у току следеће године.

На Конференцији за штампу после Самита, председник Владе РС се обратио присутнима, као један од три говорника.

После Самита у Суџоу, у Пекингу 26. новембра о.г. председник Владе РС А. Вучић учествовао је на групном састанку лидера 16 земаља Централне и Источне Европе са председником НР Кине Си Ђинпингом.

У билатералном делу посете, председник Владе РС А. Вучић се срео са кинеским премијером Ли Кећиангом и председником НР Кине Си Ђинпингом.

У разговорима је констатовано да су односи Србије и Кине на највишем нивоу од њиховог успостављања и потврђена је спремност за даљи развој стратегијског партнерства. Председник Кине Си Ђинпинг прихватио је позив да посети Србију, што се очекује 2016.г.

Посебна пажња посвећена је могућностима за унапређење економске сарадње, долазак великих кинеских инвестиција у Србију и наставак инфраструктурних пројеката. Током посете Пекингу, премијер А. Вучић се срео са високим представницима компанија CRBC, CMEC/Poly и HBIS, током којих је било речи о даљој сарадњи у области изградње путне инфраструктуре, развоја индустријских паркова, наменске индустрије, енергетике, пољопривреде и најављеној приватизацији железаре у Смедереву. Министар привреде Р. Србије Ж. Сертић је имао одвојене сусрете са представницима Bank of China и Pacific Construction Group који су исказали интерес за развијање својих пословних активности на нашем тржишту.

Министари рударства и енергетике А. Антић и привреде Ж. Сертић су испред Владе Р. Србије током посете потписали укупно девет споразума, међу којима су и Меморандум о разумевању о унапређењу заједничког развоја Економског појаса Пута свиле између Владе Р. Србије и Владе НР Кине, Оквирни споразум о модернизацији и реконструкцији мађарско-српске железничке везе на територији РС, Протокол о здравственим захтевима за извоз смрзнутог јунећег меса, меморандуме о разумевању у вези са изградњом деоница на аутопуту Е-763, приватизацијом „Железаре Смедерево“, изградњом индустријског парка и термоелектране са погоном на отпад, као и два споразума из домена научне и просветне сарадње закључена са Министарством просвете и Министарством науке и технологије НР Кине.