Printer Friendly Version Акција прикупљања хуманитарне помоћи за прихват избеглица у Републику Србију @ 24 September 2015 04:49 AM

(Пекинг, 23.9.2015) Поводом повећаног прилива избеглица на територију Републике Србије  желели бисмо да вас обавестимо о актуелној ситуацији имајући у виду изражено  интересовање појединих страних влада, невладиних организација и привредних организација из иностранства да донирају финансијску и материјалну помоћ Републици Србији,  неопходну  за обезбеђење бољих услова за привремени прихват и смештај избеглица и миграната.

На путу ка Европској Унији из угрожених подручја у Србију је до сада ушло око 140.000 избеглица, од којих је око 130.000 изразило намеру да затражи азил.  Имајући у виду да су Мађарска и Хрватска  затвориле граничне прелазе задржавање миграната у Републици Србији је знатно продужено. Став Републике Србије је да изградња препрека не може бити ефикасно решење за решавање проблема миграторног таласа са којим се Европа суочава. Република Србија  због тога трпи велики миграторни притисак, јер највећи број илегалних миграната у Србију улази преко територије земаља чланица Европске Уније. Србија према мигрантима поступа у складу са међународним правом на хуман и достојанствен начин обезбеђујући им храну, воду, смештај, као и медицинску помоћ. Међутим, капацитети Републике Србије ни финансијски ни логистички нису довољни за пружање адекватне помоћи великом броју миграната који се налазе на територији Србије, због чега је Србији потребна помоћ ЕУ и добровољних донатора. 

Влада Републике Србије предузела је низ конкретних мера у циљу решавања настале ситуације. Оформљена је Радна група за решавање мешовитих миграторних токова на нивоу министара, усвојен је План реаговања у случају прилива већег броја миграната, који је ЕУ увела као обавезу Р. Србији. Отворени су Прихватни центри у Прешеву и Кањижи. Из буџетра су издвојена средства локалним самоуправама на територијама оних општина где је највећи број и најдуже задржавање миграната. Врши се регистрација миграната који уђу на територију Р. Србије узимањем личних података и отисака прстију. 

Како предстоји зимски период, а Република Србија у овом тренутку нема довољне капацитете за прихват и смештај већег броја миграната,  планирано је започињање изградње још три смештајна капацитета и обезбеђење неопходне опреме и добара, како би се обезбедио хуманији смештај избеглицама у наредном периоду.

У том смислу Влада Републике Србије упутила је апел преко својих дипломатско-конзуларних представништава у иностранству свим  заинтересованим институцијама и људима добре воље  да помогну у прикупљању хуманитерне помоћи која би  омогућила да се што пре започне са изградњом смештајних капацитета и избеглицама обезбеди благовремена заштита.

У току је владина процедура за отварање наменских рачуна у динарима и девизама (мултивалутни рачун) за прикупљање донација и хуманитарне помоћи у новцу.

За донирање робе из иностранства заинтересована правна и физичка лица треба да се са одговарајућом документацијом обрате Црвеном крсту Србије пре слања пошиљке, како би се на време обезбедиле све потребне сагласности и дозволе надлежних институција у земљи.

Адреса Црвеног крста је: indep@redcross.org.rs , а телефон за информације +381 11 30 32 125 лок. 214,215, 217;
Шпедитер који за рачун Црвеног крста Србије врши царињење добара из иностранства је предузеће за међународну шпедицију, трговину и услуге LAVRA. Koнтакт особа је Слободан Кораћ, чији је контакт телефон +381 63 369 769 и +381 63 330 143, а мејл адреса  lavradoo@gmail.com

Црвени крст Србије препоручује да  приликом донације хуманитарне помоћи за мигранте и избеглице приоритет буде набавка  конзервираних  прехрамбених производа (конзерве рибе, говеђих нарезака), двопека, кекса и воде, хране за бебе, као и средстава за хигијену за бебе и одрасле. Поред наведеног значајне су донације и изотермалних прекривача, кишних кабаница, термос боца и др.

У овом моменту у циљу што ефикаснијег рада на терену Црвеном крсту Србије потребна је  такође помоћ за набавку опреме за рад на терену у виду контејнерских кућица за рад на локацијама где се налазе избеглице, возила за дистрибуцију хуманитарне помоћи као и финансијска подршка за покриће додатно насталих трошкова.

Црвени крст Србије подсећа да не може бити прималац хуманитарне помоћи у виду лекова, хране и половне обуће. Лекове као и медицинска средства, помагала, медицинске апарате и уређаје могуће је упућивати као хуманитарну помоћ преко Министарство здравља.