Printer Friendly Version Poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Narodnoj Republici Kini, 30. avgusta - 3.septembra 2015. godine @ 9 September 2015 06:11 AM

(Peking, 4. septembar 2015) Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, posetio je NR Kinu od 30. avgusta do 3. septembra 2015. godine, radi učešća na komemoraciji i vojnoj paradi povodom 70. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata. Tokom posete NR Kini, predsednik T. Nikolić boravio je u Pekingu i Sianu.

T. Nikolić je u Pekingu razgovarao sa predsednikom NR Kine, Si Đinpingom i premijerom Li Kećiangom. U razgovorima sa kineskim rukovodstvom potvrđeno je opredeljenje obe strane za dalje jačanje prijateljstva i strateškog partnerstva dve zemlje. Predsednik R. Srbije je 1. septembra u Sianu imao sastanak sa guvernerom provincije Šaansi Lou Ćinđienom i gradonačelnikom Siana Dong Đunom.

Srpski predsednik se u Pekingu i Sianu sreo i sa visokim predstavnicima više kineskih kompanija – SINOMACH/CMEC, CRBC, Huawei, ZTE, Shaanxi Heavy Motor Duty Company i Poly Group. Tokom posete PR RS T. Nikolića Kini, predsednik kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) Džang Čun i gradonačelnik Kragujevca R. Nikolić potpisali su Memorandum o razumevanju o izgradnji centra za uzgajanje i otkup stoke i preradu mesa.

Predsednik R. Srbije T. Nikolić je 3. septembra 2015. prisustvovao vojnoj paradi povodom 70. godišnjice od pobede u antifašističkom ratu. U vojnoj paradi je učestvovao i ešalon od 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, a prisustvovala je i šestočlana delegacija Ministarstva odbrane R. Srbije, koju je predvodio načelnik Generalštaba VS general LJ. Diković.

Tokom posete, predsednik Srbije je dao odvojene intervjue za specijalno izdanje dnevnog lista Renmin Ribao, novinsku agenciju Xinhua, kao i za emisiju „Dialogue“ državne televizije CCTV.