Printer Friendly Version Посета председника Републике Србије Томислава Николића Народној Републици Кини, 30. августа - 3.септембра 2015. године @ 9 September 2015 06:09 AM

(Пекинг, 4. септембар 2015) Председник Републике Србије, Томислав Николић, посетио је НР Кину од 30. августа до 3. септембра 2015. године, ради учешћа на комеморацији и војној паради поводом 70. годишњице од завршетка Другог светског рата. Током посете НР Кини, председник Т. Николић боравио је у Пекингу и Сиану.

Т. Николић је у Пекингу разговарао са председником НР Кине, Си Ђинпингом и премијером Ли Кећиангом. У разговорима са кинеским руководством потврђено је опредељење обе стране за даље јачање пријатељства и стратешког партнерства две земље. Председник Р. Србије је 1. септембра у Сиану имао састанак са гувернером провинције Шаанси Лоу Ћинђиеном и градоначелником Сиана Донг Ђуном.

Српски председник се у Пекингу и Сиану срео и са високим представницима више кинеских компанија – SINOMACH/CMEC, CRBC, Huawei, ZTE, Shaanxi Heavy Motor Duty Company и Poly Group. Током посете ПР РС Т. Николића Кини, председник компаније China Machinery Engineering Corporation (CMEC) Џанг Чун и градоначелник Крагујевца Р. Николић потписали су Меморандум о разумевању о изградњи центра за узгајање и откуп стоке и прераду меса.

Председник Р. Србије Т. Николић је 3. септембра 2015. присуствовао војној паради поводом 70. годишњице од победе у антифашистичком рату. У војној паради је учествовао и ешалон од 75 припадника Гарде Војске Србије, а присуствовала је и шесточлана делегација Министарства одбране Р. Србије, коју је предводио начелник Генералштаба ВС генерал Љ. Диковић.

Током посете, председник Србије је дао одвојене интервјуе за специјално издање дневног листа Renmin Ribao, новинску агенцију Xinhua, као и за емисију „Dialogue“ државне телевизије CCTV.