Printer Friendly Version Peti sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope @ 8 September 2015 06:59 AM

(Peking, 13. jul 2015) U Pekingu i kineskoj provinciji Đilin je od 9. do 12. jula 2015. godine održan Peti sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (Kina-CIEZ). R. Srbiju je na sastancima u Pekingu predstavljao v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Goran Aleksić, a iz Ambasade su bili prisutni ambasador M. Bačević i treći sekretar M. Kuzmanović.

Sastanak je vodio GS Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja CIE, zamenik ministra inostranih poslova Kine Vang Čao, a sa kineske strane su učestvovali i visoki predstavnici nadležnih ministarstava koji se bave saradnjom sa zemljama CIE.

V.d. PMSP G. Aleksić je u svom izlaganju istakao da R. Srbija izuzetno ceni napore kineske strane za jačanje sveobuhvatne saradnje u okviru Kina-CIEZ i preneo opredeljenje RS za dalje jačanje saradnje u ovom formatu. Ocenio je da su poseta premijera NR Kine Li Kećianga Beogradu prilikom održavanja Samita premijera u decembru 2014. godine i usvajanje „Beogradskih smernica“ značajni koraci u daljem definisanju ukupne saradnje Kina-CIEZ. Izrazio je zadovoljstvo R. Srbije dosadašnjom saradnjom sa Kinom (izgradnja mosta Zemun-Borča, završetak 1. faze TE „Kostolac“ i početak 2. faze, izgradnja autoputa E-763 duž koridora 11, kao i projekat železničke pruge Beograd-Budimpešta) i ponovio interes Srbije da se što pre formira Centar za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture Kina-CIEZ.

Od 10. do 12. jula predstavnici zemalja CIE posetili su kinesku provinciju Đilin (grad Čangčun i planinu Čangbaišan) gde su razgovarali sa lokalnim zvaničnicima i imali uvid u industrijski razvoj i poljoprivredne i turističke potencijale ove severoistočne kineske provincije.