Printer Friendly Version Пети састанак националних координатора за сарадњу између Кине и земаља Централне и Источне Европе @ 8 September 2015 06:57 AM

(Пекинг, 13. јул 2015) У Пекингу и кинеској провинцији Ђилин је од 9. до 12. јула 2015. године одржан Пети састанак националних координатора за сарадњу између Кине и земаља Централне и Источне Европе (Кина-ЦИЕЗ). Р. Србију је на састанцима у Пекингу представљао в.д. помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу Горан Алексић, а из Амбасаде су били присутни амбасадор М. Бачевић и трећи секретар М. Кузмановић.

Састанак је водио ГС Секретаријата за сарадњу између Кине и земаља ЦИЕ, заменик министра иностраних послова Кине Ванг Чао, а са кинеске стране су учествовали и високи представници надлежних министарстава који се баве сарадњом са земљама ЦИЕ.

В.д. ПМСП Г. Алексић је у свом излагању истакао да Р. Србија изузетно цени напоре кинеске стране за јачање свеобухватне сарадње у оквиру Кина-ЦИЕЗ и пренео опредељење РС за даље јачање сарадње у овом формату. Оценио је да су посета премијера НР Кине Ли Кећианга Београду приликом одржавања Самита премијера у децембру 2014. године и усвајање „Београдских смерница“ значајни кораци у даљем дефинисању укупне сарадње Кина-ЦИЕЗ. Изразио је задовољство Р. Србије досадашњом сарадњом са Кином (изградња моста Земун-Борча, завршетак 1. фазе ТЕ „Костолац“ и почетак 2. фазе, изградња аутопута Е-763 дуж коридора 11, као и пројекат железничке пруге Београд-Будимпешта) и поновио интерес Србије да се што пре формира Центар за сарадњу у области саобраћаја и инфраструктуре Кина-ЦИЕЗ.

Од 10. до 12. јула представници земаља ЦИЕ посетили су кинеску провинцију Ђилин (град Чангчун и планину Чангбаишан) где су разговарали са локалним званичницима и имали увид у индустријски развој и пољопривредне и туристичке потенцијале ове североисточне кинеске провинције.