Printer Friendly Version Izlaganje ambasadora M. Bačevića na novogodišnjem forumu o kineskim investicijama u inostranstvu @ 22 January 2015 04:20 AM

(Peking, 16. januar 2015) U Pekingu je 15–16. januara 2015, u prostorijama Svekineskog narodnog kongresa, u organizaciji Kineske asocijacije za investicije u inostranstvu, održan drugi novogodišnji forum o kineskim investicijama u inostranstvu. Centralna tema foruma je bila promocija investicija na „Novom putu svile“, a održano je i više tematskih panela na kojima je bilo reči o saradnji i investicijama u oblasti strateških industrija, infrastrukture, transporta, energetike, rudarstva, nekretnina, turizma, poljoprivrede i novih tehnologija. U radu foruma su učestvovali predstavnici više od 50 diplomatskih predstavništava u Pekingu, kineskih institucija i velikih kompanija.

U okviru panela posvećenog rudarstvu i energetici, ambasador M. Bačević je 16. januara imao izlaganje na temu „Situacija i mogućnosti u sektoru energetike i rudarstva R. Srbije“. Panel je okupio veliki broj kinekih privrednika iz ove oblasti, a osim ambasadora Bačevića, prezentacije su imali predstavnici ambasada Malezije, BiH, Perua, Surinama, Kolumbije i Poljske, kao i kineskih kompanija Dagong International, Gezhouba i China General Nuclear Corporation.