Printer Friendly Version Poseta delegacije MO RS i VS na čelu sa ministrom B. Gašićem NR Kini @ 28 November 2014 05:59 AM

(Peking, 24. novembra 2014) Delegacija Ministarstva odbrane R. Srbije i Vojske Srbije, predvođena ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, od 17. do 21. novembra posetila je NR Kinu.

MO B. Gašić sastao se sa ministrom nacionalne odbrane Kine generalom Čang Vanćiuenom. Dvojica zvaničnika potpisali su Sporazum o vojnoj donaciji vrednoj 1,1 miliona dolara. Ministar Gašić sastao se i sa potpredsednikom kineske Centralne vojne komisije generalom Fan Čanglungom. Tokom posete Kini, MO B. Gašić obišao je i Nacionalni univerzitet odbrane, gde je potpisan Memorandum o saradnji sa Univerzitetom odbrane u Beogradu, kao i Specijalnu brigadu Vojnog okruga Peking. Posetio je i kompaniju „Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation“, sa kojom je u ime Ministarstva odbrane potpisao Memorandum o saradnji, a doprinos razvoju saradnje u oblasti odbrambene industrije predstavlja i potpisivanje Memoranduma o razumevanju između preduzeća „Jugoimport SDPR“ i kompanije „China Poly Group Corporation“. Delegaciju je na sastancima pratio ambasador R. Srbije u NR Kini Milan Bačević.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovala je i na Petom forumu Sjangšan u Pekingu, naučnoj konferenciji posvećenoj savremenim bezbednosnim izazovima, na kojoj je imao istupanje i ministar Gašić.