Printer Friendly Version Посета делегације МО РС и ВС на челу са министром Б. Гашићем НР Кини @ 28 November 2014 05:59 AM

(Пекинг, 24. новембра 2014) Делегација Министарства одбране Р. Србије и Војске Србије, предвођена министром одбране Братиславом Гашићем, од 17. до 21. новембра посетила је НР Кину.

МО Б. Гашић састао се са министром националне одбране Кине генералом Чанг Ванћиуеном. Двојица званичника потписали су Споразум о војној донацији вредној 1,1 милиона долара. Министар Гашић састао се и са потпредседником кинеске Централне војне комисије генералом Фан Чанглунгом. Током посете Кини, МО Б. Гашић обишао је и Национални универзитет одбране, где је потписан Меморандум о сарадњи са Универзитетом одбране у Београду, као и Специјалну бригаду Војног округа Пекинг. Посетио је и компанију „Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation“, са којом је у име Министарства одбране потписао Меморандум о сарадњи, а допринос развоју сарадње у области одбрамбене индустрије представља и потписивање Меморандума о разумевању између предузећа „Југоимпорт СДПР“ и компаније „China Poly Group Corporation“. Делегацију је на састанцима пратио амбасадор Р. Србије у НР Кини Милан Бачевић.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије учествовала је и на Петом форуму Сјангшан у Пекингу, научној конференцији посвећеној савременим безбедносним изазовима, на којој је имао иступање и министар Гашић.