Printer Friendly Version Poseta predsednika Vlade R. Srbije Aleksandra Vučića Narodnoj Republici Kini, 9-12. septembra 2014. @ 17 September 2014 03:10 AM

(Peking, 13. septembar 2014) Predsednik Vlade R. Srbije Aleksandar Vučić posetio je NR Kinu od 9. do 12. septembra 2014. godine. Tokom posete NR Kini, PV RS A. Vučić boravio je u Pekingu i Tjenđinu, gde je učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu („Letnji Davos“) i prisustvovao svečanoj ceremoniji otvaranja.

U Tjenđinu je održan bilateralni sastanak sa premijerom Državnog saveta NR Kine Li Kećiangom. U razgovoru dva premijera naglašeni su izvanredni politički odnosi, a posebno obostrana spremnost za dalje produbljivanje strateškog partnerstva u svim oblastima. Uz spremnost za razvoj ekonomske saradnje Srbije i Kine, posebno je pozitivno ocenjena projektna saradnja dve zemlje, odnosno zajednički rad na realizaciji velikih projekata. Pored završetka radova na projektu mosta Zemun-Borča, poseban akcenat je stavljen na projekat modernizacije železničke pruge Beograd-Budimpešta, ali i druge tekuće i planirane projekte sa kineskim partnerima.

Kineski premijer Li Kećiang prihvatio je poziv PV RS A. Vučića da u decembru 2014. poseti Beograd, prilikom održavanja Samita premijera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. To će biti prva bilateralna poseta Beogradu na premijerskom nivou iz Kine posle tri decenije, a planirano je da tom prilikom bude svečano otvoren most Zemun-Borča na Dunavu, koji gradi kineska kompanija CRBC.

PV RS Aleksandar Vučić tokom boravka u Kini imao je i sastanak sa viceguvernerom Kineske razvojne banke Džao Sjaojuem, kao i liderima većeg broja kineskih kompanija.