Printer Friendly Version Посета председника Владе Р. Србије Александра Вучића Народној Републици Кини, 9-12. септембра 2014. @ 17 September 2014 03:09 AM

(Пекинг, 13. септембар 2014) Председник Владе Р. Србије Александар Вучић посетио је НР Кину од 9. до 12. септембра 2014. године. Током посете НР Кини, ПВ РС А. Вучић боравио је у Пекингу и Тјенђину, где је учествовао на Светском економском форуму („Летњи Давос“) и присуствовао свечаној церемонији отварања.

У Тјенђину је одржан билатерални састанак са премијером Државног савета НР Кине Ли Кећиангом. У разговору два премијера наглашени су изванредни политички односи, а посебно обострана спремност за даље продубљивање стратешког партнерства у свим областима. Уз спремност за развој економске сарадње Србије и Кине, посебно је позитивно оцењена пројектна сарадња две земље, односно заједнички рад на реализацији великих пројеката. Поред завршетка радова на пројекту моста Земун-Борча, посебан акценат је стављен на пројекат модернизације железничке пруге Београд-Будимпешта, али и друге текуће и планиране пројекте са кинеским партнерима.

Кинески премијер Ли Кећианг прихватио је позив ПВ РС А. Вучића да у децембру 2014. посети Београд, приликом одржавања Самита премијера Кине и земаља Централне и Источне Европе. То ће бити прва билатерална посета Београду на премијерском нивоу из Кине после три деценије, а планирано је да том приликом буде свечано отворен мост Земун-Борча на Дунаву, који гради кинеска компанија CRBC.

ПВ РС Александар Вучић током боравка у Кини имао је и састанак са вицегувернером Кинеске развојне банке Џао Сјаојуем, као и лидерима већег броја кинеских компанија.