Printer Friendly Version Održavanje Ministarske konferencije o unapređenju ekonomske saradnje i trgovine Kine i zemalja CIE i Sajma robe široke potrošnje u Ningbou @ 16 June 2014 05:49 AM

(Peking, 12. jun 2014) U organizaciji Ministarstva trgovine NR Kine, Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja CIE i Vlade grada Ningboa, u Ningbou je 7-9. juna 2014, održana Ministarska konferencija o unapređenju ekonomske saradnje i trgovine Kine i zemalja CIE. Domaćin Konferencije bio je ministar trgovine NR Kine Gao Hučeng, a prisustvovali su predstavnici 16 zemalja CIE na nivou ministara i zamenika ministara. R. Srbiju je predstavljao državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević.

Na Konferenciji je konstatovano opredeljenje svih strana za dalji razvoj saradnje između Kine i CIE. U svom izlaganju DS. S. Nikčević je naglasio spremnost RS za dalje unapređenje strategijskog partnerstva sa NR Kinom, posebno u oblasti ekonomske saradnje. On je pozvao kineske investitore da ulažu u Srbiju.

DS S. Nikčević je imao odvojene susrete sa zamenikom ministra trgovine NR Kine Džung Šanom i ZMIP Mađarske P. Sijertom, kao i kraći kurtoazni susret sa Državnim savetnikom za spoljne poslove NR Kine Jang Điečiem.

U okviru Konferencije, otvoren je i Sajam robe široke potrošnje zemalja CIE u Ningbou, a učešće RS organizovale su Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda.