Printer Friendly Version Одржавање Министарске конференције о унапређењу економске сарадње и трговине Кине и земаља ЦИЕ и Сајма робе широке потрошње у Нингбоу @ 16 June 2014 05:48 AM

(Пекинг, 12. јун 2014) У организацији Министарства трговине НР Кине, Секретаријата за сарадњу између Кине и земаља ЦИЕ и Владе града Нингбоа, у Нингбоу је 7-9. јуна 2014, одржана Министарска конференција о унапређењу економске сарадње и трговине Кине и земаља ЦИЕ. Домаћин Конференције био је министар трговине НР Кине Гао Хученг, а присуствовали су представници 16 земаља ЦИЕ на нивоу министара и заменика министара. Р. Србију је представљао државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Стеван Никчевић.

На Конференцији је констатовано опредељење свих страна за даљи развој сарадње између Кине и ЦИЕ. У свом излагању ДС. С. Никчевић је нагласио спремност РС за даље унапређење стратегијског партнерства са НР Кином, посебно у области економске сарадње. Он је позвао кинеске инвеститоре да улажу у Србију.

ДС С. Никчевић је имао одвојене сусрете са замеником министра трговине НР Кине Џунг Шаном и ЗМИП Мађарске П. Сијертом, као и краћи куртоазни сусрет са Државним саветником за спољне послове НР Кине Јанг Ђиечием.

У оквиру Конференције, отворен је и Сајам робе широке потрошње земаља ЦИЕ у Нингбоу, а учешће РС организовале су Привредна комора Србије и Привредна комора Београда.