Printer Friendly Version Pregovori između predstavnika R. Srbije i NR Kine o zaključenju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju @ 20 May 2014 08:19 AM

(Peking, 17. maj 2014) U sedištu Kineske administracije za civilno vazduhoplovstvo (Civil Aviation Administration of China - CAAC) u Pekingu, 15. i 16. maja 2014. godine održani su pregovori između delegacija R. Srbije i NR Kine, u cilju sklapanja novog bilateralnog sporazuma o vazdušnom saobraćaju.

U delegaciji, koju je predvodila o. poslova a.i. Ambasade RS u Pekingu T. Panajotović Cvetković su bili načelnik Odeljenja za međunarodnu saradnju u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Vedran Radović i šef Odeljenja međukompanijskih poslova i komercijalnih ugovora avio-prevoznika „Air Serbia“ Tamara Rodić. Sastancima su iz Ambasade RS prisustvovali i ekonomski savetnik Z. Đorđević i treći sekretar M. Kuzmanović.

Kinesku delegaciju predvodila je gđa Liang Nan, zamenik generalnog direktora Odeljenja za međunarodne poslove u CAAC.

Sa obe strane je ukazano na odlične i tradicionalno prijateljske odnose između R. Srbije i NR Kine i izraženo uverenje da će sveukupna saradnja između dve zemlje biti ojačana i sklapanjem novog sporazum o vazdušnom saobraćaju, što će omogućiti unapređenje turizma i drugih vidova saradnje.

Po uspešno obavljenim pregovorima, dve strane su potpisale Usaglašeni zapisnik i parafirale Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o vazdušnom saobraćaju i Memorandum o razumevanju.

Dve strane su se saglasile da će, u očekivanju potpisivanja Sporazuma o vazdušnom saobraćaju i MoR, vazduhoplovne vlasti dve zemlje otpočeti sa primenom mera Sporazuma od momenta potpisivanja Usaglašenog zapisnika.