Printer Friendly Version Poseta ministra rudarstva i energetike R. Srbije Aleksandra Antića NR Kini i učešće na Trećem sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju između Kine i zemalja CIE @ 20 May 2014 07:50 AM

(Peking, 14. maj) U Pekingu je 12. i 13. maja 2014. godine održan treći sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju između Kine i zemalja CIE. R. Srbiju je na sastanku predstavljao nacionalni koordinator, ministar rudarstva i energetike R. Srbije Aleksandar Antić. S obzirom da je R. Srbija bila zastupljena na ministarskom nivou, predstavniku R. Srbije je u svim prilikama tokom sastanaka i prijema ukazivana posebna čast.

Na sastanku 13. maja 2014, pored predstavnika 16 zemalja CIE, sa kineske strane su učestvovali i visoki predstavnici nadležnih resora koji se bave saradnjom sa zemljama CIE – iz MIP Kine, Nacionalne komisije za razvoj i reforme, Ministarstva nauke i tehnologije, Ministarstva trgovine, Ministarstva industrije i informacionih tehnologija i Ministarstva prosvete.

Sastanak je vodio GS Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja CIE, zamenik ministra inostranih poslova Kine Vang Čao, a član Državnog saveta i MIP Kine Vang Ji je, takođe, imao sastanak sa nacionalnim koordinatorima zemalja CIE.

Na sastanku su rezimirani rezultati saradnje Kina-CIEZ ostvareni od poslednjeg Samita premijera Kine i 16 zemalja CIE u Bukurštu u novembru 2013. Prisutni su ocenili da je postignut veliki napredak u saradnji u okviru ovog mehanizma.

Nacionalni koordinator Srbije, ministar A. Antić je u svom istupanju pozitivno ocenio napore Kine za jačanje međusobno korisne saradnje sa zemljama CIE i istakao da je Srbija posvećena saradnji u okviru ovog mehanizma. Posebno naglasio značaj koji bi za CIE i Evropu u celini imao projekat obnove pruge Beograd-Budimpešta. Navodeći važne projekte infrastrukture, na kojima se sarađuje sa Kinom (most Zemun-Borča, revitalizacija TE „Kostolac“, izgradnja autoputa E-763, projekat železnice Beograd-Budimpešta), ministar Antić je istakao interes Srbije da u Beogradu bude osnovana Asocijacija za infrastrukturu, koja će se posebno baviti saradnjom Kina-CIEZ u ovom domenu.