Printer Friendly Version Simpozijum think-tank-ova između Kine i zemаlja CIE @ 30 December 2013 02:53 AM

(Peking, 21. decembar 2013) U Pekingu je 19. decembra 2013. godine održan Simpozijum think-tank-ova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope na visokom nivou, u organizaciji Sekretarijata za saradnju Kina – CIEZ pri MIP NR Kine i Kineske fondacije za međunarodne studije (CFIS). Na skupu je učestvovalo više od 300 predstavnika kineskih i državnih institucija zemalja CIE, predstavnika instituta, nezavisnih organizacija, think-tank-ova, akademskih krugova i dr.

Skupu su iz Srbije prisustvovali N. Stevanović, specijalni savetnik prvog potpredsednika Vlade R. Srbije; narodni poslanik V. Jeremić, prethodni MSP RS i PGS 67. zasedanja UN, direktor Centra za Međunarodne odnose i održivi razvoj; Ž. Obradović, prethodni ministar obrazovanja i prethodni nacionalni koordinator za saradnju u okviru mehanizma Kina-CIEZ; M. Dželetović, finansijski direktor kompanije „Telekom“; Z. Ponoš, bivši NGŠ Vojske RS i pomoćnik MSP; D. Krnjević Mišković, bivši savetnik MSP i PGS UN; N. Popović Perišić, bivša ministarka kulture SRJ, dekan Fakulteta za medije i komunikacije na Univerzitetu „Singidunum“; i D. Mitrović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Učesnici Simpozijuma su, u odvojenim izlaganjima na različitim panelima, naglasili značaj saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, sa posebnim osvrtom na strateško partnerstvo R. Srbije i NR Kine i mogućnosti njegovog daljeg produbljivanja.