Printer Friendly Version Симпозијум think-tank-ова између Кине и земаља ЦИЕ @ 30 December 2013 02:52 AM

(Пекинг, 21. децембар 2013) У Пекингу је 19. децембра 2013. године одржан Симпозијум think-tank-ова Кине и земаља Централне и Источне Европе на високом нивоу, у организацији Секретаријата за сарадњу Кина – ЦИЕЗ при МИП НР Кине и Кинеске фондације за међународне студије (CFIS). На скупу је учествовало више од 300 представника кинеских и државних институција земаља ЦИЕ, представника института, независних организација, think-tank-ова, академских кругова и др.

Скупу су из Србије присуствовали Н. Стевановић, специјални саветник првог потпредседника Владе Р. Србије; народни посланик В. Јеремић, претходни МСП РС и ПГС 67. заседања УН, директор Центра за Међународне односе и одрживи развој; Ж. Обрадовић, претходни министар образовања и претходни национални координатор за сарадњу у оквиру механизма Кина-ЦИЕЗ; М. Џелетовић, финансијски директор компаније „Телеком“; З. Понош, бивши НГШ Војске РС и помоћник МСП; Д. Крњевић Мишковић, бивши саветник МСП и ПГС УН; Н. Поповић Перишић, бивша министарка културе СРЈ, декан Факултета за медије и комуникације на Универзитету „Сингидунум“; и Д. Митровић, професор Факултета политичких наука у Београду.

Учесници Симпозијума су, у одвојеним излагањима на различитим панелима, нагласили значај сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе, са посебним освртом на стратешко партнерство Р. Србије и НР Кине и могућности његовог даљег продубљивања.