Printer Friendly Version Самит премијера Кина-ЦИЕ у Букурешту @ 4 December 2013 01:18 AM

(Пекинг, 27. новембар 2013) У Букурешту је 25. и 26. новембра 2013. године одржан Самит премијера 16 земаља Централне и Источне Европе и премијера Кине Ли Кећианга. Србију је на Самиту представљао председник Владе Републике Србије Ивица Дачић. У делегацији Р. Србије на овом самиту били су и министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић и министар саобраћаја Александар Антић.

И. Дачић је на Самиту истакао да регионална сарадња и сарадња са Кином спадају у спољнополитичке приоритете Србије и захвалио Кини због тога што је успоставила механизам сарадње између Кине и земаља ЦИЕ. Нагласио је да Србија са Кином има одличне и пријатељске односе, који су успостављањем стратешког партнерства 2009. године подигнути на квалитативно виши ниво. Он је, такође, подсетио и на заједничке пројекте чија је реализација у току: изградња деонице аутопута између Србије и Црне Горе, изградња моста преко Дунава у Београду (Земун-Борча) и друга фаза ревитализације ТЕ „Костолац“.

Премијер Србије је поручио да Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ и стратешки партнер НР Кине, чврсто подржава даље јачање стратешког партнерства између ЕУ и Кине у свим сегментима.

И. Дачић, кинески премијер Ли Кећианг и премијер Мађарске В. Орбан постигли су у Букурешту договор о заједничком пројекту модернизације железнице између Београда и Будимпеште.