Printer Friendly Version Састанак МСП Р. Србије Ивана Мркића са ЗМИП НР Кине Сунг Таом @ 20 November 2013 06:03 AM

(Пекинг, 13. октобар 2013) МСП Р. Србије И. Мркић имао је састанак 12. октобра 2013. са замеником МИП НР Кине Сунг Таом, који је у Београду боравио због састанка са кинеским амбасадорима из региона ЦИЕ, у склопу припрема за одржавање самита Кине и земаља ЦИЕ у Букурешту, крајем новембра ове године.

У разговору је изражена обострана спремност за даље продубљивање стратегијског партнерства између Р. Србије и НРК у свим областима и потврђен висок степен међусобног поверења и подршке. Наглашен је велики значај посете ПР РС Т. Николића Кини у августу 2013, када је потписана Заједничка изјава о продубљивању стратегијског партнерства између РС и НРК. МСП И. Мркић изразио је задовољство због сусрета са кинеским министром Вангом током посете ПР РС Т. Николића Кини и поновио очекивање да МИП Ванг ускоро посети Србију.

Током сусрета поновљена је кинеска доследна подршка суверенитету и територијалном интегритету Р. Србије и нашим ставовима о КиМ, а са наше стране континуирана подршка политици „једне Кине“.

МСП РС И. Мркић и ЗМИП Сунг Тао, који је и ГС Секретаријата за сарадњу Кине и земаља ЦИЕ, разменили су и мишљења о предстојећем Самиту Кина-ЦИЕЗ, коме обе стране придају велики значај.