Printer Friendly Version Prvi međunarodni forum o kulturnoj integraciji između Istoka i Zapada @ 1 November 2013 03:47 AM

(Peking, 1. novembar 2013) U organizaciji Communication University of China i časopisa „Home and Abroad News Press“, u Pekingu je 30. oktobra 2013. održan „Prvi međunarodni forum o kulturnoj integraciji i širenju između Istoka i Zapada“, na kome su učestvovali stručnjaci, predstavnici kineskih institucija i diplomatskih misija u Pekingu.

Forum je otvorila direktorka „Home and Abroad News Press“ Vei Jen, a učesnike foruma pozdravili su He Peiđie, član Stalnog komiteta Političke konsultativne konferencije kineskog naroda i Džang Fen, zamenik sekretara Biroa za štampu i publikacije Centralnog komiteta KP Kine. Oni su u svojim govorima istakli da je proces globalizacije doveo do veće interakcije kultura različitih civilizacija, te da je neophodno bolje razumevanje i snažnija kulturna i društvena razmena između Istoka i Zapada.

Forumu su se obratili i predstavnici diplomatskih misija u Pekingu, a ispred Ambasade R. Srbije otpravnik poslova a.i. T. Panajotović Cvetković. Ona je istakla odličan nivo sveukupnih bilateralnih odnosa između R. Srbije i NR Kine, što je potvrdila i nedavna poseta PR R. Srbije T. Nikolića Kini. Podvukla je da odnose između dve zemlje obogaćuje i razvijena saradnja u oblasti kulturne razmene, koja se ogleda u posetama na visokom nivou, održavanju kulturnih manifestacija u Kini i Srbiji, razmeni studenata, učenju jezika i dr. Istakla je činjenicu da će na Sajmu knjiga u Beogradu sledeće godine Kina biti počasni gost.

U svom obraćanju, zamenik rektora CUC Hu Džengrung je naglasio značaj održavanja ovakvih skupova, koji podstiču interkulturnu razmenu i saradnju. Posebno je pohvalio saradnju koju ovaj univerzitet ostvaruje sa Univerzitetom u Beogradu i Konfucije institutom u Beogradu.