Printer Friendly Version Први међународни форум о културној интеграцији између Истока и Запада @ 1 November 2013 03:46 AM

(Пекинг, 1. новембар 2013) У организацији Communication University of China и часописа „Home and Abroad News Press“, у Пекингу је 30. октобра 2013. одржан „Први међународни форум о културној интеграцији и ширењу између Истока и Запада“, на коме су учествовали стручњаци, представници кинеских институција и дипломатских мисија у Пекингу.

Форум је отворила директорка „Home and Abroad News Press“ Веи Јен, a учеснике форума поздравили су Хе Пеиђие, члан Сталног комитета Политичке консултативне конференције кинеског народа и Џанг Фен, заменик секретара Бироа за штампу и публикације Централног комитета КП Кине. Они су у својим говорима истакли да је процес глобализације довео до веће интеракције култура различитих цивилизација, те да је неопходно боље разумевање и снажнија културна и друштвена размена између Истока и Запада.

Форуму су се обратили и представници дипломатских мисија у Пекингу, а испред Амбасаде Р. Србије отправник послова а.и. Т. Панајотовић Цветковић. Она је истакла одличан ниво свеукупних билатералних односа између Р. Србије и НР Кине, што је потврдила и недавна посета ПР Р. Србије Т. Николића Кини. Подвукла је да односе између две земље обогаћује и развијена сарадња у области културне размене, која се огледа у посетама на високом нивоу, одржавању културних манифестација у Кини и Србији, размени студената, учењу језика и др. Истакла је чињеницу да ће на Сајму књига у Београду следеће године Кина бити почасни гост.

У свом обраћању, заменик ректора CUC Ху Џенгрунг је нагласио значај одржавања оваквих скупова, који подстичу интеркултурну размену и сарадњу. Посебно је похвалио сарадњу коју овај универзитет остварује са Универзитетом у Београду и Конфуције институтом у Београду.