Printer Friendly Version Egzibicioni humanitarni meč Novak Đoković – Li Na @ 30 September 2013 08:30 AM

(Peking, 28. septembar 2013) U Pekingu je 27. septembra o.g. održan egzibicioni humanitarni meč između najpoznatijeg srpskog i prvog svetskog tenisera Novaka Đokovića i kineske teniserke Li Na. Novčana sredstva prikupljena od prodaje karata namenjena su kineskoj humanitarnoj organizaciji Song Qing Ling Fondation, za pomoć deci.

Prvom meču ovog tipa održanom u Kini, prisustvovalo je više od 12 hiljada gledalaca, među kojima je bio veliki broj uglednih ličnosti iz političkog i društvenog života NR Kine. Pored g. Gorana Đokovića, koji je imao glavnu ulogu u pripremi i organizaciji ovog meča, nadmetanju su prisustvovali vlasnik kompanije China Environmental Energy Holdings, koja je bila i glavni organizator događaja, uz humanitarni program give51.org, i visoki predstavnici MIP NR Kine, na čelu sa zamenikom ministra inostranih poslova za Evropu Sung Taom i predstavnici Uprave za Evropu. Sa naše strane meču su prisustvovali i o.p.a.i. T. Panajotović Cvetković, predstavnici Ambasade RS u Pekingu, veliki broj pripadnika srpske dijaspore u Pekingu, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora u Pekingu.

Pomenutim mečom, kineska strana je zvanično otvorila i svečano obeležila ovu, desetu godišnjicu od početka “China Open” takmičenja. Meč je direktno prenosio sportski kanal CCTV 5, a propratilo ga je više od 60 kineskih i svetskih medija.

Pored dobrog sporta, meč je obilovao i zabavom, jer je N. Đoković u svom poznatom maniru, oduševio publiku.

Egzibicioni meč ovog tipa, prvi događaj ove vrste u Kini, od velikog je značaja, ne samo za sportsku saradnju RS i NR Kine, već i za ukupne bilateralne odnose.