Printer Friendly Version Егзибициони хуманитарни меч Новак Ђоковић – Ли На @ 30 September 2013 08:29 AM

(Пекинг, 28. септембар 2013) У Пекингу је 27. септембра 2013. г. одржан егзибициони хуманитарни меч између најпознатијег српског и првог светског тенисера Новака Ђоковића и кинеске тенисерке Ли На. Новчана средства прикупљена од продаје карата намењена су кинеској хуманитарној организацији Song Qing Ling Fondation, за помоћ деци.

Првом мечу овог типа одржаном у Кини, присуствовало је више од 12 хиљада гледалаца, међу којима је био велики број угледних личности из политичког и друштвеног живота НР Кине. Поред г. Горана Ђоковића, који је имао главну улогу у припреми и организацији овог меча, надметању су присуствовали власник компаније China Environmental Energy Holdings, која је била и главни организатор догађаја, уз хуманитарни програм give51.org, и високи представници МИП НР Кине, на челу са замеником министра иностраних послова за Европу Сунг Таом и представници Управе за Европу. Са наше стране мечу су присуствовали и о.п.а.и. Т. Панајотовић Цветковић, представници Амбасаде РС у Пекингу, велики број припадника српске дијаспоре у Пекингу, као и бројни представници дипломатског кора у Пекингу.

Поменутим мечом, кинеска страна је званично отворила и свечано обележила ову, десету годишњицу од почетка “China Open” такмичења. Меч је директно преносио спортски канал CCTV 5, а пропратило га је више од 60 кинеских и светских медија. Поред доброг спорта, меч је обиловао и забавом, јер је Н. Ђоковић у свом познатом маниру, одушевио публику.

Егзибициони меч овог типа, први догађај ове врсте у Кини, од великог је значаја, не само за спортску сарадњу РС и НР Кине, већ и за укупне билатералне односе.