Printer Friendly Version Poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Narodnoj Republici Kini, 25-29. avgusta 2013. godine @ 5 September 2013 04:16 AM

(Peking, 30. avgust 2013) Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, posetio je NR Kinu od 25. do 29. avgusta 2013. godine. Tokom posete NR Kini, predsednik T. Nikolić boravio je u Pekingu, Hangdžou i Šangaju. Ovo je prva poseta jednog šefa države iz regiona Centralne i Istočne Evrope NR Kini, od izbora novog kineskog rukovodstva u martu 2013. godine. U poseti Kini boravila je i supruga predsednika, gospođa Dragica Nikolić.

U delegaciji su bili i ministri u Vladi Srbije – ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i ministar rudarstva, prirodnih resursa i prostornog planiranja Milan Bačević.

T. Nikolić je u Pekingu razgovarao sa predsednikom NR Kine, Si Đinpingom, premijerom Li Kećiangom i predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđiangom. U razgovorima sa kineskim rukovodstvom potvrđeno je opredeljenje obe strane za dalje jačanje prijateljstva i strateškog partnerstva. Dva predsednika potpisala su Zajedničku izjavu Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju strateškog partnerstva, a resorni ministri više sporazuma iz oblasti ekonomske saradnje, infrastrukture, poljoprivrede i IT sektora.

Očekuje se da će poseta državne delegacije R. Srbije na čelu sa predsednikom T. Nikolićem otvoriti novu etapu odnosa prijateljstva i strateškog partnerstva R. Srbije i NR Kine.

Srpski predsednik se u Pekingu sreo i sa visokim predstavnicima kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Tokom posete, predsednik Srbije je dao odvojene intervjue za dnevni list Renmin Ribao, dnevni list China Daily, kao i ekskluzivni intervju kineskoj državnoj televiziji CCTV, odnosno emisiji „Leaders“. Pored toga, predsednik T. Nikolić održao je konferenciju za štampu za predstavnike najuticajnijih kineskih medija.

Supruga predsednika R. Srbije, gospođa Dragica Nikolić, imala je odvojeni susret sa suprugom kineskog predsednika gospođom Peng Lijuen.

MSP R. Srbije Ivan Mrkić imao je odvojeni razgovor sa ministrom inostranih poslova NR Kine Vang Jiem. Ministar Mrkić je ocenio da će ova poseta i potpisani sporazumi dalje unaprediti odnose između dve prijateljske zemlje.

U Ambasadi R. Srbije u Pekingu 27. Avgusta 2013. godine održan je prijem za predstavnike kineskih institucija, privrednike dve zemlje i predstavnike srpske dijaspore, na kome se brojnim zvanicama obratio predsednik R. Srbije T. Nikolić. Počasni gost sa kineske strane bio je zamenik ministra inostranih poslova NR Kine Sung Tao.

Predsednik R. Srbije je 28. avgusta u Hangdžou otvorio Forum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji između Srbije i Kine, na kome je učestvovala i delegacija srpskih privrednika. Pored toga, imao je i razgovore sa sekretarom KP Kine za provinciju Džeđiang Sia Baolungom i guvernerom provincije Li Ćiengom. Tokom posete Hangdžou, predsednik Srbije posetio je Visokotehnološki industrijski park, IT kompaniju „Alibaba“ i fabriku automobila „Đili“.

T. Nikolić je 29. avgusta posetio Šangaj, gde je razgovarao sa zamenikom gradonačelnika Tu Guangšaom i posetio Centar za urbanističko planiranje Šangaja.