Printer Friendly Version Посета председника Републике Србије Томислава Николића Народној Републици Кини, 25-29. августа 2013. године @ 5 September 2013 04:14 AM

(Пекинг, 30. август 2013) Председник Републике Србије, Томислав Николић, посетио је НР Кину од 25. до 29. августа 2013. године. Током посете НР Кини, председник Т. Николић боравио је у Пекингу, Хангџоу и Шангају. Ово је прва посета једног шефа државе из региона Централне и Источне Европе НР Кини, од избора новог кинеског руководства у марту 2013. године. У посети Кини боравила је и супруга председника, госпођа Драгица Николић.

У делегацији су били и министри у Влади Србије – министар спољних послова Иван Мркић, министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић и министар рударства, природних ресурса и просторног планирања Милан Бачевић.

Т. Николић је у Пекингу разговарао са председником НР Кине, Си Ђинпингом, премијером Ли Кећиангом и председником Свекинеског народног конгреса Џанг Деђиангом. У разговорима са кинеским руководством потврђено је опредељење обе стране за даље јачање пријатељства и стратешког партнерства. Два председника потписала су Заједничку изјаву Републике Србије и Народне Републике Кине о продубљивању стратешког партнерства, а ресорни министри више споразума из области економске сарадње, инфраструктуре, пољопривреде и ИТ сектора.

Очекује се да ће посета државне делегације Р. Србије на челу са председником Т. Николићем отворити нову етапу односа пријатељства и стратешког партнерства Р. Србије и НР Кине.

Српски председник се у Пекингу срео и са високим представницима кинеских компанија које послују у Србији.

Током посете, председник Србије је дао одвојене интервјуе за дневни лист Renmin Ribao, дневни лист China Daily, као и ексклузивни интервју кинеској државној телевизији CCTV, односно емисији „Leaders“. Поред тога, председник Т. Николић одржао је конференцију за штампу за представнике најутицајнијих кинеских медија.

Супруга председника Р. Србије, госпођа Драгица Николић, имала је одвојени сусрет са супругом кинеског председника госпођом Пенг Лијуен.

МСП Р. Србије Иван Мркић имао је одвојени разговор са министром иностраних послова НР Кине Ванг Јием. Министар Мркић је оценио да ће ова посета и потписани споразуми даље унапредити односе између две пријатељске земље.

У Амбасади Р. Србије у Пекингу 27. Августа 2013. године одржан је пријем за представнике кинеских институција, привреднике две земље и представнике српске дијаспоре, на коме се бројним званицама обратио председник Р. Србије Т. Николић. Почасни гост са кинеске стране био је заменик министра иностраних послова НР Кине Сунг Тао.

Председник Р. Србије је 28. августа у Хангџоу отворио Форум о економској и трговинској сарадњи између Србије и Кине, на коме је учествовала и делегација српских привредника. Поред тога, имао је и разговоре са секретаром КП Кине за провинцију Џеђианг Сиа Баолунгом и гувернером провинције Ли Ћиенгом. Током посете Хангџоу, председник Србије посетио је Високотехнолошки индустријски парк, ИТ компанију „Алибаба“ и фабрику аутомобила „Ђили“.

Т. Николић је 29. августа посетио Шангај, где је разговарао са замеником градоначелника Ту Гуангшаом и посетио Центар за урбанистичко планирање Шангаја.