Printer Friendly Version Dani srpskog filma u Kini @ 28 June 2013 07:51 AM

(Peking, 23. jun 2013) U bioskopu „Broadway Cinematheque Moma“ u Pekingu, u prisustvu oko 140 posetilaca (kineskih građana i studenata, predstavnika kineskih institucija, diplomatskog kora i srpske dijaspore), 18. juna 2013. godine svečano je otvorena manifestacija „Dani srpskog filma u NR Kini“.

Festival srpskog filma su otvorili zamenik generalnog direktora Biroa za film NR Kine, gđa Džang Ling (Zhang Ling) i šef filmske delegacije R. Srbije i savetnik za kulturu Predsednika R. Srbije Radoslav Pavlović. Prisutnima su se obratili i otpravnik poslova a.i. Ambasade R. Srbije u Pekingu Tatjana Panajotović Cvetković i glumica Tamara Dragičević.

Nakon svečanog otvaranja Festivala, usledila je projekcija filma „Miris kiše na Balkanu“.

Filmska delegacija R. Srbije, tokom boravka u Pekingu i Šangaju, imala je razgovore o zajedničkoj saradnji sa predstavnicima institucija NR Kine – Biroom za film Državne administracije za radio film i televiziju, Kineskom korporacijom za filmsku koprodukciju i Šangajskog filmskog festivala.

Od 18. do 22. juna i od 1. do 5. jula 2013. u Pekingu se prikazuje 5 filmova novije srpske kinematografije – „Miris kiše na Balkanu“, „Šešir profesora Koste Vujića“, „O Gringo“, „Kad svane dan“ i „Beogradski fantom“, a od 21. do 25. juna i u Šangaju.