Printer Friendly Version Дани српског филма у Кини @ 28 June 2013 07:50 AM

(Пекинг, 23. јун 2013) У биоскопу „Broadway Cinematheque Moma“ у Пекингу, у присуству око 140 посетилаца (кинеских грађана и студената, представника кинеских институција, дипломатског кора и српске дијаспоре), 18. јуна 2013. године свечано је отворена манифестација „Дани српског филма у НР Кини“.

Фестивал српског филма су отворили заменик генералног директора Бироа за филм НР Кине, гђа Џанг Линг (Zhang Ling) и шеф филмске делегације Р. Србије и саветник за културу Председника Р. Србије Радослав Павловић. Присутнима су се обратили и отправник послова а.i. Амбасаде Р. Србије у Пекингу Татјана Панајотовић Цветковић и глумица Тамара Драгичевић.

Након свечаног отварања Фестивала, уследила је пројекција филма „Мирис кише на Балкану“.

Филмска делегација Р. Србије, током боравка у Пекингу и Шангају, имала је разговоре о заједничкој сарадњи са представницима институција НР Кине – Бироом за филм Државне администрације за радио филм и телевизију, Кинеском корпорацијом за филмску копродукцију и Шангајског филмског фестивала.

Oд 18. до 22. јуна и од 1. до 5. јула 2013. у Пекингу се приказује 5 филмова новије српске кинематографије – „Мирис кише на Балкану“, „Шешир професора Косте Вујића“, „О Гринго“, „Кад сване дан“ и „Београдски фантом“, а од 21. до 25. јуна и у Шангају.