Printer Friendly Version Poseta ministra kulture i informisanja R. Srbije B. Petkovića NR Kini @ 20 May 2013 07:59 AM

(Peking, 20. maj 2013) U NR Kini, u Pekingu i Šendženu, od 13. do 19. maja 2013. godine održan je prvi Forum kulturne saradnje između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Delegaciju Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije predvodio je ministar kulture i informisanja B. Petković.

Tokom boravka u Pekingu (13-16. maj) ministar B. Petković imao je 13. maja 2013. godine bilateralni sastanak sa ministrom kulture NR Kine Cai Vu-om (Cai Wu), sa kojim je potpisao Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije i Ministarstva kulture NR Kine za period 2013-2016.

Na Forumu je izražena spremnost za unapređenje saradnje i razmene u oblasti kulture i usvojene su Smernice za razvoj kulturne saradnje između Kine i zemalja CIE, kojim sve strane izražavaju nameru za dalje unapređenje kulturne saradnje.

Za vreme održavanja Foruma, u Nacionalnom muzeju Kine otvorena je Retrospektivna izložbu o kulturnoj razmeni između Kine i zemalja CIE, gde su predstavljene i fotografije i publikacije koje svedoče o dugoj i bogatoj saradnji Kine sa Srbijom.

Delegacija Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije je posetila i Šendžen (16-19. maja), gde je učestvovala na Forumu o međunarodnom marketingu za proizvode i projekte u oblasti kulture.