Printer Friendly Version Poseta državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Vere Mavrić NR Kini (18-21. aprila 2013) i redovne političke konsultacije @ 17 May 2013 08:54 AM

(Peking, 21. april 2013) Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Vera Mavrić je boravila u poseti NR Kini od 18. do 21. aprila 2013. godine, kao šef delegacije na redovnim političkim konsultacijama ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

Tokom konsultacija sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Sung Taom 19. aprila, razmenjeno je mišljenje o stanju i perspektivi daljeg unapređenja strategijskih odnosa između dve zemlje, prvih koje je Kina uspostavila sa zemljom iz Jugoistočne Evrope, odnosno Centralne i Istočne Evrope.

U razgovorima su potvrđeni izuzetno dobri politički odnosi, dogovoren nastavak razmene poseta na visokom nivou i ponovljena uzajamna podrška u pitanjima od nacionalnog interesa za dve zemlje.

Dve strane su razmotrile konkretne modalitete saradnje u oblasti ekonomije, posebno infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, kao i kulture, prosvete i dr.

DS MSP V. Mavrić i ZMIP Sung Tao su razmenili mišljenja i o saradnji Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, kao novog modela za jačanje odnosa.

Tokom posete, DS V. Mavrić je primio i MIP NR Kine Vang Ji. U srdačnom razgovoru je istaknuta dobra osnova za nastavak razvoja bilateralnih odnosa, obostrana spremnost za dalje unapređenje strategijskog partnerstva i jačanje saradnje u vezi sa međunarodnim pitanjima.