Printer Friendly Version Посета државног секретара Министарства спољних послова Републике Србије Вере Маврић НР Кини (18-21. априла 2013) и редовне политичке консултације @ 17 May 2013 08:49 AM

(Пекинг, 21. април 2013) Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Вера Маврић је боравила у посети НР Кини од 18. до 21. априла 2013. године, као шеф делегације на редовним политичким консултацијама министарстава спољних послова Републике Србије и Народне Републике Кине.

Током консултација са замеником министра иностраних послова НР Кине Сунг Таом 19. априла, размењено је мишљење о стању и перспективи даљег унапређења стратегијских односа између две земље, првих које је Кина успоставила са земљом из Југоисточне Европе, односно Централне и Источне Европе.

У разговорима су потврђени изузетно добри политички односи, договорен наставак размене посета на високом нивоу и поновљена узајамна подршка у питањима од националног интереса за две земље.

Две стране су размотриле конкретне модалитете сарадње у области економије, посебно инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, туризма, као и културе, просвете и др.

ДС МСП В. Маврић и ЗМИП Сунг Тао су разменили мишљења и о сарадњи Кине са земљама Централне и Источне Европе, као новог модела за јачање односа.

Током посете, ДС В. Маврић је примио и МИП НР Кине Ванг Ји. У срдачном разговору је истакнута добра основа за наставак развоја билатералних односа, обострана спремност за даље унапређење стратегијског партнерства и јачање сарадње у вези са међународним питањима.