| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
San Li Tun, Dong 6 Jie 1
100600 BEIJING (PEKING)
NARODNA REPUBLIKA KINA

Telefon: +8610/ 6532-3516, 6532-3016 Lokacija/Mapa
Telefon:  +8610/ 6532-5413, 6532-1693 Konzularna nadležnost
  Počasni konzuli
Korespodent za kineski jezik: +8610/ 6532-1562  
Fax:       +8610 / 6532-1207  
E-mail: embserbia@embserbia.cn  
Veb sajt: http://www.beijing.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Obeležen Dan državnosti

U Pekingu je u petak 22. marta 2019. održan svečani prijem povodom Dana državnosti R. Srbije. Događaj je realizovan nakon mesec dana iz obzira prema domaćinima koji svoje najvažnije praznike obeležavaju tokom februara.

Ambasador Milan Bačević je u pozdravnom govoru je naglasio dugu tradiciju prijateljstva dve zemlje i izrazio da je ponosan na činjenicu da su odnosi dve zemlje dostigli nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, uspostavljenog prilikom posete predsednika Si Đinpinga Srbiji 2016. godine.

Najavio je da će u aprilu predsednik Aleksandar Vučić učestvovati na Drugom forumu "Pojas i put", a premijerka Ana Brnabić na Samitu „16+1“ u Dubrovniku.

Govoreći o dometima bilateralne saradnje, ambasador Bačević je istakao zadovoljstvo napretkom infrastrukturnih projekata od kojih je najvažnija modernizacija pruge Beograd-Budimpešta kao deo šireg strukturnog povezivanja južne i centralne Evrope sa Kinom, a posebnu ulogu za razvoj srpske privrede ima direktna kineska investicija u Železaru Smederevo. Bolje upoznavanje naroda i kultura predstavlja osnovu svakog produbljivanja odnosa između država u okviru čega veliku važnost ima Kulturni centar Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu.

Ambasador je podsetio na dvodecenijsku godišnjicu od NATO bombardovanja Srbije tokom kojeg su Kina i njen narod tada, kao i sada, bili uz nas, branili poziciju zasnovanu na međunarodnom pravu i zajednički pretrpeli tragediju, zahvaljujući se Kini na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Visoki gost je bio zamenik direktora Uprave za Evropu kineskog Ministarstva spoljnih poslova g. Lu Šan. Svečanosti je prisustvovalo oko dvestapedeset zvanica, među kojima predstavnici diplomatskog kora, partijski i državni funkcioneri, predstavnici provincijskih vlada, poslovni ljudi, umetnici, profesori, studenti i deo srpske dijaspore.


KONKURSI ZA DIJASPORU

Ministarstvo spoljnih poslova Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu svojim Odlukama br. 101/30-2019/01 i 101/30-2019/01 od 08. marta 2019. godine raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu, kao i matične države i dijaspore.
Konkursi su otvoreni od 13.marta o.g. do 1. aprila o.g.
Sve informacije o konkursima i proceduri mogu se naći na linku:
www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 

 


Ambasador Milan Bačević u poseti gradu Đilin

Ambasador Milan Bačević je posetio grad Đilin istoimene provincije gde je imao razgovor sa partijskim sekretarom gradskog komiteta g. Vangom Tingkaiem.

U dobrodošlici ambasadoru Bačeviću koji je treći put gost Đilina, sekretar Vang je zahvalio ambasadoru na njegovom ličnom doprinosu u podsticanju razvoja saradnje između Đilina i Srbije i izrazio očekivanje za širenje oblasti saradnje i konstatovao da za to postoje veliki potencijali, imajući u vidu komplementarne prednosti naše zemlje i Đilina.

Ambasador Bačević je takođe bio domaćin poslovnog foruma na kojem su predstavnicima lokalnih kineskih preduzeća predstavljene investicione prilike i strateški projekti na kojima bi, po uzoru na već realizovane srpsko-kineske projekte, mogle da budu angažovane i kompanije iz Đilina.   


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova